Beneficiile pauzei de la activitatea sportivă

Se apropie vacanța cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, iar secțiile ISports Ploiești, pentru prima dată în istoria clubului, vor lua pauză în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Practic, pauza de la activitatea sportivă face parte tot din planul de pregătire, deoarece altfel se poate ajunge la suprasolicitare fizică și/sau mentală.

Pauza de la antrenamente, într-o măsură potrivită, este vitală, deoarece:

  • Permite corpului să își revină. În timpul exercițiilor, celulele musculare suferă mici șocuri, iar în perioada de odihnă, acestea își revin, acest proces de vindecare ducând la dezvoltarea sănătoasă a mușchilor.
  • Reduce riscul de accidentări. Atunci când corpul este suprasolicitat, la fel se întâmplă și cu sistemul imunitar, astfel existând un risc mai mare de accidentare sau de îmbolnăvire. De asemenea, antrenamentele excesive expun mușchii stresului repetitiv și tensiunii, ceea ce nu este benefic pentru organism.
  • Îmbunătățește performanța sportivă, pe plan fizic și mental. Odihna crește energia și previne oboseala musculară, pentru un tonus mai bun la viitoarele antrenamente. În plus, oferă creierului oportunitatea să se odihnească și, astfel, să poată lua decizii mai bune în viitor.
  • Susține somnul de calitate. Este adevărat că exercițiile fizice îmbunătățesc somnul, însă lipsa pauzei stimulează producția de cortizol și adrenalină și, astfel, poate împiedica un somn de calitate. Astfel, luarea unei pauze de la antrenament ajută la refacerea organismului și în timpul nopții.

În concluzie, o pauză de la activitatea sportivă este la fel de importantă ca și antrenamentele în sine.

Articole similare

Cum alegem sportul potrivit pentru vârsta și temperamentul copilului

Să faci sport este unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care poți transmite copilului tău. Dar, în funcție de vârsta și de temperamentul celui mic, e bine să îi îndreptăm pașii către discipline sportive care să îl ajute să se dezvolte fizic. În plus, îl ferim și de accidentări. Sportul îl va face să crească și psihic, dacă se află în mediul potrivit caracterului său.

Citește mai mult

CRISTIAN TRANDAFIR, DE LA ELEV LA ANTRENOR ÎN CADRUL ISPORTS PLOIEȘTI

Nu există multe exemple în care un sportiv junior să crească și să ajungă să fie antrenor în cadrul aceluiași club, mai ales când este vorba despre un club sportiv privat. Dar, la ISports Ploiești există un asemena caz fericit, am putea spune.

Citește mai mult

"Bursă de merit" la Isports, pentru o eleva de nota 10!

Sorina Luca face parte încă din anul 2013 din cadrul secţiei iSports Dancers, coordonată de Luminiţa Miricioiu (fostă gimnastă, care a antrenat echipa campioană naţională la Majorete Cheer Dance, în 2018), și a demonstrat că se poate îmbina cu brio şcoala cu antrenamentele.

Citește mai mult